Nota Seni Close Sales - Disqualify Pelanggan

Ramai yang menjual produk melalui online sering tertanya-tanya soalan seperti ini: - Apa ayat power untuk close sale - ayat magik supaya ...

Ramai yang menjual produk melalui online sering tertanya-tanya soalan seperti ini:
- Apa ayat power untuk close sale
- ayat magik supaya pelanggan terpukau
- apa ayat supaya beli tanpa banyak tanya

Okay, Pertama sekali kita kena betulkan mindset dan cari punca kepada permasalahan kenapa susah nak close. Apa yang saya nampak disini ialah anda jual pada orang yang salah.

Perry Marsahl kata yang paling penting sekali kita jual pada orang yang betul. Target market yang betul. Baru senang nak jual.

Maksudnya orang yang bertul-betul memerlukan apa yang kita jual.

Contoh kita jual skin care Jeragat mesti dia ada msalah jeragat. Kalau jual kepada masalah jerawat, kulit kering atau jeragat itu sendiri pun tak tahu. Macam mana boleh dijual.

Sebelum nak menjual kita mesti identify dulu who is the best customer siapa customer atau target market terbaik kita.

Supaya kita dapat disqualify customer terlebih dulu supaya masa kita close sales kepada betul betul yang ingin nak beli.

Macam mana nak disqualify customer untuk senang close sales?


1. Do they have the money?

Sebelum jual sesuatu benda, perkara asas adalah mesti jual pada orang yang ada duit. Cth harga produk RM100 keatas jangan jual pada umur 18-25 tahun. Jual pada umur 25 tahun keatas dan kita assume target market range umur tersebut dah ada duit sendiri. Berbanding 25 tahun kebawah masih bergantung harap duit ibu bapa.

Selain itu boleh target di kawasan orang yang ada duit. Seperti contoh perumahan orang kaya dan sebagainya.

2. Do they have a bleeding neck?

Maksudnya adakah diorang (customer kita) betul-betul memerlukan produk tu. Contoh penapis air coway. siapa yang memerlukan penapis air.
jangan tembak semua orang, supaya dapat kualiti lead
- jawapan amatur semua orang perlukan
- jawapan marketer, orang yang baru pindah rumah, orang yang duk rumah apartment

3. Do they appriciate / beliave your USP?

- Headline
- USP
- Sebelum see more (benda yang first dia tngok) munkin duk di gambar atau text.

Cth:

Kepadda ibu yang ingin anak berhijab tapi takut anak tercucuk pin

Hijab aisya - pinless instant shawl khas utk kanak2 ada button ganti pin

-----

Kepada cikgu yang ingin kuruskan badan kapsul kilo loss hanya 2 biji sehari untuk turun 1 saiz seluar.
---- See More -----

Kalau kita tak tulis USP awal-awal waktu close sale baru nak bgtau dia tak aapritiate produk kita. munkin akan maki2 suapay kita dapat tapis siap-siap.

4. Do they have ability to say "YES"

- especialy jual kat perempuan, kadang2 kata nak tnya suami dulu lah
- married 30 tahun keatas dan graduate ( tapi org yang ada duit sendiri)

5. Waht so speacial about us, againts other alternatif

- sebelum kita jual suatu produk tu kena identify kekuatan kita kat mana.

So conclusionnya

jangan fikir, apa ayat pukau, ayat itiu inipower, . benda ni kemudian. benda paling penting sekali identify siapa customer kita.

COMMENTS

Nama

Bisnes,3,Bisnes Gaya Air Asia,1,Idea Baru,2,Info Bisnes,3,Kerugian,2,Nota Bina Copywriting,1,Nota Bisnes,4,Nota Close Sales,2,Panduan,1,peniaga vs usahawan,1,Startup,2,Tazkirah Bisnes,1,Tutorial,1,Ubi Jaga,1,Uncategorized,2,usahawan vs peniaga,1,
ltr
item
Nota Amir: Nota Seni Close Sales - Disqualify Pelanggan
Nota Seni Close Sales - Disqualify Pelanggan
Nota Amir
https://www.amiruddin.me/2019/12/nota-seni-close-sales-disqualify.html
https://www.amiruddin.me/
https://www.amiruddin.me/
https://www.amiruddin.me/2019/12/nota-seni-close-sales-disqualify.html
true
961724647099121804
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content